14 Eylül 2010 Salı

Bir Gün Dünyayı HALKLA İLİŞKİLER Yönetecek...



“Hüznün ve mutsuzluğun bahanesini bulmak çok kolaydı; Şansızlık! Ben bu kötümserliği insan ilişkileri ile gidermeye çalıştım. İnsanlarla iyi ilişki kurmak, pek çok sorunun ilacı gibi geldi bana. En etkili ilaç, ilişki kurduğunuz yakın ya da uzak çevrenizdeki insanların size güvenmesidir. Bir yandan bu güveni zedelememeye, bir yandan da güvenin iki yönlü olmasına çalıştım. Arada sırada yaşadığım düş kırıklıklarına rahmen insanlara güvenmeye devam ettim. Yaşam çizgimi insanları önemseyerek çizdim.”

Alaeddin Asna hayatını ve yaşama bakış felsefesini “İletişim Bir Hayattır” kitabında Deniz Gökçe İnceoğlu’na anlatıyor.  İletişimin güven unsuruna dayandığını ve onun tek taraflı değil, iletişimin oluşabilmesinin temelinde yatan “iki taraflı” öğenin içinde olmasıyla gerçekleşebileceğini vurguluyor.

Halkla ilişkiler sektörü ve Türkiye tarihine baktığımız da Asna’nın önemi büyüktür. Halkla ilişkileri Türkiye’ye getiren, onun öneminin anlaşılmasını sağlayan kişidir.

Halkla Münasebetler olarak bilinen Halkla ilişkiler çalışmalarına ilk olarak Koç’ta başlayan Asna 7 yıl kadar oradaki görevini sürdürmüş, Koç’tan sonra ilk halkla ilişkiler firması olan A&B İletişimi kurmuştur. İsmini ne için “A&B” koyduğunu da başlangıcını oluşturduğu bu sektör için en uygun ismin, alfabenin başlangıç harflerinin olabileceğinden gelen düşüncesidir.

Sektöre ilişkin getirdiği yorumlar arasında da;  gelecekte birçok yöneticinin, yurtdışında da olduğu gibi ülkemizde de halkla ilişkilercilerden olacağıdır. Ülkemizde de tartışma dendiğinde kavga olarak algılanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Asna, En iyi fikirlerin tartışma sonunda çıktığını belirtiyor. Şiiri seven ve radyoda şiir programları yapmış olan Asna, Namık Kemal’in “Gerçekler Kavgalardan Çıkar” şiirini örnek veriyor.





Açın gençlerin önünü… : ) Yolları  uzun zaten!





Halkla ilişkilerin bir genç mesleği olduğunu ve 50-60 yaşlarında yapılacak bir iş olmadığını belirten Asna, bunun sebebini de enerjiye bağlıyor. “Bu bir enerji sorunudur, enerjiyi buldum zannedersiniz, bulamazsınız ve geride kalırsınız.” Diyor.
Yaşamında enerjiyi hiç eskitmeyen, kısa zaman içinde birçok işle meşgul olan Asna, yaşı geldiğinde A&B İletişim’ide arkadan yetişen bir yapıya bırakmıştır. Eskiden devlet planlamada çalışırken planladığı gibi özel sektörden değil devletten emekli olmuştur. Sadece planlama teşkilatı yerine üniversite hocalığından geçerek.
Kitabı zevkle okuduğum gibi kendimle ortak yönler bulmaya da çalıştım. Hani olur ya her kitapta okurken asıl kahraman hayalinizde siz oluverirsiniz. Onun gibi bir şey işte.  Asna’nın en çokta şu yönünü benzettim kendime; “Bir yandan çok çalışkanımdır. Bir iş varsa onu aksatmam, bitiririm ama bir yanda da tembelliğe bayılırım”
Tembelliğe bayılırım. (aynen : ) Tabi iş yoksa.
Bu kadar bahsetme yeter sanırım, size de okumak için yer kalsın canım. Şimdiden keyifli okumalar ve bilgilenmeler. İhtiyaç duyanlar için bazı kitaplarını da metnin sonunda yazıyorum.

Kendi yazdığı “GEMİCİ” şiirinden birkaç mısra;

O mutsuz bir gemicidir

Yanlış bir okyanusa yelken açmıştır

Uzanır halatların dibine arada bir

Güçsüz yumruklarıyla gözlerini siler

Nedenini bilemez.



-          “Halkla İlişkiler” Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Yayını-1969
-          “Sandaldaki Adam”- şiir- 1974
-          “Halkla İlişkiler Sanatı”-İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Nihat Sayar Vakfı-1979
-          “Public Relations” – Osmanlı Matbaası -1983
-          “PR-Dünden Bugüne Bir Sanat ve Meslek Öyküsü” Sabah yayınları- 1997
-          “Önce İletişim Vardı” –Derin Yayınları- 2000
-          “Bir Pr’cının Meslek Anıları” Media Cat Yayınları-2004      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder